Η τέχνη του κεντήματος

Η τέχνη του κεντήματος

Μια ανεκτίμητη κληρονομιά από τους προγόνους μας που σχεδόν όλοι έχουμε στα σπίτια μας είναι τα κεντήματα. Κεντήματα χειροποίητα, δημιουργημένα με μεράκι και αγάπη, όπου κάποιοι άνθρωποι έχουν αφιερώσει μέρες ή και μήνες ώστε να τα ολοκληρώσουν, βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα σε ντουλάπες και αποθήκες.


Στις ημέρες μας, όπου οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί, ακόμα και να γνωρίζουμε ή να μας αρέσει το κέντημα, δεν υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με αυτό. Κεντήματα μπορεί να είναι η δαντέλα, καρσάνικο κέντημα, λευκαρίτικα, πλέξιμο με βελονάκι. Χρησιμοποιούνται και σήμερα σε ρούχα, τσάντες κ.α.
Η δαντέλα είναι διάτρητο πλέγμα από λεπτές κλωστές με διάφορα σχέδια που επαναλαμβάνονται. Κατασκευάζεται από νήμα λινό, βαμβακερό ή μάλλινο με διάκενα και μπορεί να έχει διάφορα σχήματα, ανάλογα με τη βελόνα που θα χρησιμοποιηθεί και τον τρόπο πλεξίματος.
Το καρσάνικο κέντημα είναι μια ιδιαίτερη τεχνική κεντήματος την οποία μπορούμε να βρούμε στο χωριό Καρύα της Λευκάδας. Κατασκευάζεται από βαμβακερό ή και λινό ύφασμα με χοντρές πλύχρωμες κλωστές. Τα σχέδια του κεντήματος αυτού είναι η κούπα, το ψαράγκαθο, οι ρόδες, η σφραγίδα, η λύρα, τα φιοράκια, το φελί, το μοτίφ.
Το λευκαρίτικο κέντημα είναι χειροποίητο κέντημα που συναντάμε στην Κύπρο και ανήκει στην κατηγορία των λευκών κυπριακών κεντημάτων. Κατασκευάζεται από βαμβακερό και λινό ύφασμα. Χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν σε αυτά τα κεντήματα είναι το αζούρ, τα γεμίσματα με ανεβατές βελονιές, μπορντούρες με βελονάκι, λευκές, καφέ, μπέζ αποχρώσεις, γεωμετρικά μοτίβα.
Το πλέξιμο με βελονάκι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλεκτών διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων. Κατασκευάζεται από λευκό νήμα, μάλλινο νήμα, κορδόνι κ.α. Χρησιμοποιείται για διακόσμηση σε τραπέζια, ρούχα, τσάντες, έπιπλα κ.α.
Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μια ειδική βελόνα με κυρτή απόληξη για την πλέξη του νήματος. Κάθε κέντημα είναι ξεχωριστό και θα πρέπει να γνωρίζουμε την αξία του.

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο