Baby σκουφάκι

Baby σκουφάκι

Αυτή την εβδομάδα επισκέφτηκα μετά από αρκετό καιρό την μόλις 4 μηνών ανηψιά μου και όπως καταλαβαίνετε δεν γινόταν να πάω με άδεια χέρια και ακόμη χειρότερα με άδεια craftοχέρια. Έκατσα λοιπόν και της έφτιαξα το πρώτο της σκουφάκι για να μπορεί να βγαίνει για τις βόλτες της χωρίς να κρυώνουν τα αυτάκια της.

Τα βασικά θέματα που έπρεπε να αποφασίσω πριν ξεκινήσω ήταν τρία:
1. Το μαλλί που θα χρησιμοποιήσω
2. Το χρώμα που θα επιλέξω
3. Το σχέδιο που θα φτιάξω
Η αλήθεια είναι οτι όταν φτιάχνεις κάτι πλεκτό για ένα τόσο μικρό ανθρωπάκι με τόσο ευαίσθητο δερματάκι θέλει λίγο προσοχή στην επιλογή του μαλλιού. Αφού συμβουλεύτηκα διάφορα βιβλία και sites κατέληξα σε ένα μαλλί 100% merino, πολύ πολύ μαλακό για να μην την ενοχλεί στο κεφαλάκι της και 100% φυσικό ώστε να μην ιδρώνει. Γενικά δεν είμαι και καθόλου φίλος του ροζ και δεν μου αρέσει αυτό το στερεότυπο με τα μωρά κοριτσάκια που πρέπει σώνει και ντε να είναι ντυμένα μονίμως σαν κουφέτα ρόζ, οπότε το μαλλί μου το διάλεξα σε μια πολύ απαλή απόχρωση του γαλάζιου. Το σχέδιο που διάλεξα ήταν επίσης απλό, μιας και είναι η πρώτη φορά που πλέκω κάτι τόσο μικρό σε μέγεθος και ήθελα να έχω τον έλεγχο των διαστάσεων με μια απλή πλέξη. Εξάλλου είναι και το πρώτο της σκουφί… σιγά σιγά θα την μυήσω και στα πιο πολύπλοκα σχέδια της μόδας.
Ένα από τα καλά του να πλέκεις για ένα μωρό είναι οτι χρειάζεσαι πολύ λιγότερο χρόνο. Μέσα σε 2 ωρίτσες το σκουφί ήταν έτοιμο!
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:
Χρησιμοποίησα δύο κούκλες από το μαλλί ZARA Merino Extrafine (50 gr)ωκαι βελόνες 0,4mm (μπαμπού)
Πρώτα έκανα το δείγμα μου για να τσεκάρω το μέγεθος. Χρειάστηκα 20 πόντους και 28 σειρές για να έχω το 10cmx10cm δείγμα μου σε πλέξη ζέρσεϋ (stockinette).

Ξεκίνησα με 73 πόντους στις βελόνες μου και ξεκινώντας με μια σειρά όλο καλούς πόντους έπλεξα 40 σειρές εναλλάξ όλο καλούς και όλο ανάποδους πόντους, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πλέξη ζέρσεϋ (stockinette).
Μετά άρχισα να μειώνω ως εξής:
Κ1, [Κ2tog, k7] 65 πόντοι σύνολο στις βελόνες μου
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog, k6] 57 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog, k5] 49 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog, k4] 41 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog, k3] 33 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog, k2] 25 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog] όλους τους πόντους. 13 πόντοι
Μια σειρά όλο ανάποδοι πόντοι
Κ1, [Κ2tog] όλους τους πόντους. 7 πόντοι
Έκοψα το νήμα μου από την κούκλα αφήνοντας περίπου 50 εκατοστά και πέρασα μια σακοράφα. Αυτούς τους 7 εναπομείναντες πόντους από τη βελόνα μου τους πέρασα με τη βοήθεια της σακοράφας στο νήμα για να κάνω έναν καλό κόμπο και να κλείσω το επάνω μέρος του σκουφιού.
Χωρίς να κόψω το νήμα και χωρίς να βγάλω τη σακοράφα γύρισα το σκουφί μου στο κανονικό του σχήμα, αλλά από την ανάποδη πλευρά και άρχισα να το ράβω με το νήμα και τη σακοράφα. Όταν έφτασα στο “γείσο” του σκούφου έκανα 2-3 καλούς κόμπους και κόβοντας το νήμα σε μήκος περίπου 5 εκ από κάθε πλευρά το “έκρυψα” με τη σακοράφα μέσα στην πλέξη για να μην φαίνεται.
Έτοιμο το σκουφί! Σημειώστε οτι από το σχέδιό του αυτό το σκουφί είναι φτιαγμένο να γυρίζει κάτω κάτω όπως φαίνεται στη φωτό. Επιπλέον οι παραπάνω πόντοι είναι για σκουφάκι για μωρό από 3-6 μηνών. Για μεγαλύτερο μέγεθος από 6-12 μηνών υπολογίστε 82 πόντους στο ξεκίνημα.
Το πήγα στην ανηψιά μου και μόλις το φόρεσε καμάρωνε πολύ! Όπως είπα και στη μαμά της, καλό θα είναι πριν το φορέσει το μωρό αυτό το σκουφάκι να πλυθεί με λίγο απορρυπαντικό για μάλλινα σε ένα λεκανάκι με χλυαρό νερό και να στεγνώσει επάνω σε μια πετσέτα χωρίς να χάσει το σχήμα του.
Κρίμα που δεν την έβγαλα φωτογραφία να το φοράει… θα επανορθώσω σύντομα!
Καλή επιτυχία!

123 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο