Μαλλιά για Πλέξιμο: Πώς Διαβάζεται το Ταμπελάκι τους

Μαλλιά για Πλέξιμο: Πώς Διαβάζεται το Ταμπελάκι τους

Αρχίσατε πρόσφατα να ασχολείστε με το πλέξιμο; Μπράβο σας! Το δημιουργικό αυτό χόμπι θα γεμίσει τις ελεύθερες ώρες σας, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσετε τα δικά σας χειροποίητα δημιουργήματα με οικονομικό τρόπο.

Στην αρχή θα έχετε πολλές απορίες σχετικά με το πλέξιμο, γιατί είναι μια νέα ενασχόληση με ορολογία και συμβολισμούς που δεν γνωρίζατε από πριν. Για παράδειγμα: το βασικό υλικό, τα μαλλιά για πλέξιμο. Τι ακριβώς σημαίνουν οι οδηγίες που βρίσκονται πάνω στο ταμπελάκι τους;

Όλα τα μαλλιά για πλέξιμο έχουν ένα καρτελάκι που σφίγγει το κουβάρι στη μέση. Εκεί πάνω είναι γραμμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται να γνωρίζουμε για το νήμα.

Αρχικά αναφέρεται η μάρκα του μαλλιού, από την εταιρεία που το παράγει(π.χ. DebbieBliss)

Το όνομα του νήματος (π.χ. Stella)

Στη συνέχεια αναγράφεται το όνομα του χρώματος ή ο κωδικός του (π.χ. blueή 38007). Θα αναρωτηθείτε γιατί είναι άραγε απαραίτητο να ξέρουμε τον κωδικό του χρώματος. Πολύ απλά, εάν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πλεκτό μας, γιατί δεν μας έφτασε το νήμα, να αγοράσουμε το ίδιο ακριβώς χρώμα.

Η παρτίδα βαψίματος του μαλλιού (dyelot)(π.χ. 6Α): αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε. Συνήθως όταν βάφεται το μαλλί πλεξίματος στη βιομηχανία, μπορεί να υπάρχει μια διαφορά στο χρώμα σε μια παρτίδα βαφής από την επόμενη. Όταν για παράδειγμα, αγοράσουμε νήμα για ένα πουλόβερ – που χρειάζονται αρκετά κουβάρια – καλό είναι να πάρουμε παραπάνω, ώστε να φτάσει για να ολοκληρωθεί όλο το πλεχτό με τον ίδιο τόνο στο χρώμα.Φανταστείτε να έχει έστω και απειροελάχιστη διαφορά και ένα του κομμάτι να ξεχωρίζει ως διαφορετικό. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για το πουλόβερ! Τα καταστήματα συνήθως δέχονται τις επιστροφές των νημάτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Καλό θα ήταν να το κανονίσουμε αυτό πριν την αγορά του νήματος.

Η σύσταση του μαλλιού πλεξίματος (π.χ. 60% Silk, 20% Rayon, 20% Cotton): όπως σε όλα τα ρούχα, έτσι και στο μαλλί αναγράφεται από τι υλικά είναι φτιαγμένο. Ένα κουβάρι μαλλιού 100% μεταξωτό, αναμφισβήτητα έχει άλλη τιμή από ένα που έχει μόνο 50% μετάξι και 50% άλλο συνθετικό υλικό. Ή το 100% μαλλί είναι πιο ακριβό γιατί η χρήση του είναι να μας ζεστάνει και δεν θα το χρησιμοποιήσουμε για ένα καλοκαιρινό πλεκτό.

Μήκος και βάρος νήματος (π.χ. 83m/50gr):Όταν ακολουθούμε τις οδηγίες για να φτιάξουμε ένα πλεκτό, πρέπει να ξέρουμε πόση ποσότητα μαλλιού θα χρειαστούμε. Το μήκος και το βάρος που αναγράφονται στην ταμπέλα είναι σημαντικά, γιατί μας καθοδηγούν στον αριθμό των απαιτούμενων κουβαριών. Για ένα νήμα με μικρότερο μήκος θα αγοράσουμε περισσότερα κουβάρια για το πλεκτό μας.

Προτεινόμενο νούμερο βελόνα ή βελονάκι (π.χ. 5mm ή US8): το κάθε διαφορετικό μαλλί πλεξίματος, θέλει και τις ανάλογες βελόνες για την πλέξη. Συνήθως προτείνεται από τον κατασκευαστή για να είναι σωστή η πυκνότητα της πλέξης. Εάν πλέξουμε με μεγαλύτερο μέγεθος βελόνων, θα έχουμε πιο αραιή πλέξη, ενώ με μικρότερο μέγεθος θα έχουμε πολύ πυκνότερη πλέξη.

Πυκνότητα πλέξης και οδηγός για το δείγμα σου: (π.χ. Εάν πλέξουμε στις βελόνες που προτείνει το νήμα -εδώ 5mm- 17 πόντους επί 24 σειρές με πλέξη ζέρσεϊ, θα πρέπει να βγει δείγμα 10εκ επί 10εκ). Επιβάλλεται να πλέξουμε ένα δείγμα πριν ξεκινήσουμε το πλεκτό μας, για να βεβαιωθούμε ότι θα είναι σωστή η πυκνότητά του. Το δείγμα είναι συνήθως 10 επί 10 εκατοστά. Με τον τρόπο αυτό θα φτιάξουμε το σωστό μέγεθος του πλεκτού, κυρίως σε πουλόβερ ή μεγαλύτερο πλεκτό. Αν θέλουμε να φτιάξουμε κασκόλ, δεν είναι και απαραίτητο να πλέξουμε το δείγμα.

Τέλος, αναγράφονται οι οδηγίες πλυσίματος (π.χ. πλύσιμο στους 30 βαθμούς). Όπως ακριβώς και στα ρούχα, που αναγράφεται πάντοτε η θερμοκρασία πλυσίματος, έτσι και στα μαλλιά για πλέξιμο.Σωστό είναι να τις ακολουθούμε για να μην έχουμε αλλαγή μεγέθους και καταστροφή του πλεκτού μας.

Αφού μάθετε να διαβάζετε τις ταμπέλες στα μαλλιά για πλέξιμο, θα είσαστε σίγουροι ότι η δημιουργία σας θα είναι επιτυχημένη! Καλό πλέξιμο!

12 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο