Χρήσεις του Βέλκρο που θα Κάνουν Εύκολη τη Ζωή σας

Χρήσεις του Βέλκρο που θα Κάνουν Εύκολη τη Ζωή σας

Άλλοι το αποκαλούμε σκρατς , άλλοι χριτς-χρατς, μιμούμενοι τον ήχο που κάνει όταν ανοίγει και κλείνει. Το βέλκρο όπως είναι η επίσημη ονομασία του, έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία 30 χρόνια και την έχει κάνει ευκολότερη. Πώς όμως προέκυψε αυτή η νέα εφεύρεση;

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Βέλκρο

Ο Ελβετός μηχανικός Ζορζ ντε Μεστράλ έκανε μια βόλτα με το σκύλο του και όταν επέστρεψε παρατήρησε ότι και οι δύο ήταν γεμάτοι κολλιτσίδες. Η βόλτα τους έγινε σε μία περιοχή με πυκνούς θάμνους. Αντί να βγάλει τελείως τις κολλιτσίδες από πάνω του και να τις ξεχάσει, ο Ντε Μεστράλ αναρωτήθηκε, τί τις έκανε να προσκολλώνται τόσο δυνατά; Έτσι τοποθέτησε μία κάτω από το μικροσκόπιο και την εξέτασε.
Η κολλιτσίδα -πασίγνωστο ζιζάνιο των αγροτικών καλλιεργειών- είχε χιλιάδες μικροσκοπικά γαντζάκια που αγκιστρώνονταν σε οτιδήποτε περνούσε κοντά της! Αυτός είναι ο τρόπος που η φύση εξασφάλισε στις κολλιτσίδες να διαιωνιστούν και τις χαρακτήρισε φυτικούς λαθρεπιβάτες, αφού μεταφέρουν το σπόρο τους από τη μια περιοχή στην άλλη.
Ο μηχανικός αναρωτήθηκε ξανά. Ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί ένα συνδετικό μέσο με ανάλογες ιδιότητες;
Έδωσε μόνος του την απάντηση όταν ανακάλυψε το 1952 το βέλκρο, την αυτοκόλλητη ταινία ευρείας χρήσεως. Η λέξη βέλκρο προέρχεται από εμπορική επωνυμία (Velcro), η οποία είναι σύνθετη από τις λέξεις velour, που στα γαλλικά σημαίνει βελούδο και το crochet, που σημαίνει το αγκιστρωτό βελονάκι του πλεξίματος.

Εφαρμογές του Velcro

Το βέλκρο είναι ένας τρόπος σύνδεσης που χρησιμοποιείται σήμερα παντού, από τα παπούτσια και τη χειρουργική μέχρι τα διαστημικά ταξίδια. Ο Ντε Μεστράλ πήγε στη Λιόν σε ένα παγκόσμιο κέντρο υφαντικής για να βρει βοήθεια και να σχεδιάσει άγκιστρα και θηλιές στο σωστό μέγεθος. Τελικά, ανακάλυψε ότι με νήμα από νάιλον μπορούσε να κατασκευάσει θηλιές που ήταν πρακτικά άφθαρτες. Το velcro έχει περίπου πενήντα μικροσκοπικές νάιλον θηλιές ανά τετραγωνικό εκατοστό!

Αυτές οι θηλιές το κάνουν δυνατό και ανθεκτικό, ώστε να συγκρατούνται σταθερά διάφορα πράγματα μεταξύ τους. Με απλές κινήσεις στερεώνουμε αντικείμενα μεταξύ τους, οργανώνουμε το χώρο μας και γενικότερα «μας λύνονται τα χέρια» σε δύσκολες στιγμές.

Άλλες «έξυπνες» χρήσεις

Σας προτείνουμε ακόμα 10 χρήσεις του βέλκρο που θα κάνουν τη ζωή σας πιο πρακτική και εύκολη κατά την καθημερινότητα, στο σπίτι ή στον επαγγελματικό σας χώρο:

#1. Αντικαταστήστε τα κορδόνια των παπουτσιών . Η πιο πρακτική εφαρμογή είναι στα παπούτσια, ιδιαίτερα τα παιδικά. Για να μην λύνονται συνεχώς τα κορδόνια τους και κινδυνεύουν να πέσουν και για να μην σας ζητούν να τους τα δέσετε δεκάδες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας!

#2. Στερεώστε τις άκρες των χαλιών σας στο πάτωμα. Γνωρίζουμε όλοι πόσο επικίνδυνο είναι όταν γλιστράει το χαλί ή η μοκέτα!

#3. Οργανώστε τα καλώδια στο σπίτι σας. Στους υπολογιστές στο γραφείο, όπου μαζεύονται πολλά καλώδια μαζί και μπερδεύονται μεταξύ τους.

#4. Αποθηκεύστε και οργανώστε τα τηλεχειριστήρια της τηλεόρασης και του DVD Player πάνω ή στο πλαϊνό μέρος στο τραπεζάκι σας, για να μην χάνονται και τα ψάχνετε ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ.

#5.Φτιάξτε μια θήκη για το smartphone και ασφαλίστε το κινητό σας. Έτσι θα είσαστε σίγουροι ότι δεν θα πέσει για να σπάσει.

#6. Κρεμάστε το tablet σας στην κουζίνα για να βλέπετε τις συνταγές μαγειρικής ενώ μαγειρεύετε. Θα έχετε άμεση εικόνα για να εκτελέσετε τη συνταγή, από όποιο σημείο της κουζίνας και να βρίσκεστε, εξοικονομώντας χρόνο.

#7. Οργανώστε τα μπαχαρικά σας στην κουζίνα. Για να μην χάνονται τα μικρά βαζάκια των μπαχαρικών, στερεώστε τα με βέλκρο σε ένα μικρό ράφι για να τα βρίσκετε γρηγορότερα.

#8. Φτιάξτε έναν μπουφέ σερβιρίσματος για ξηρούς καρπούς. Στερεώστε μικρά γυάλινα μπολάκια ή παλιά ποτηράκια πάνω σε έναν δίσκο. Αποκτήστε με αυτόν τον τρόπο μια πρωτότυπη κατασκευή για να σερβίρετε τους ξηρούς καρπούς.

#9. Στερεώστε χρήσιμα αντικείμενα στο κομοδίνο σας. Μικρά πράγματα που τοποθετείτε πάνω στο κομοδίνο σας, το κινητό, το φορτιστή του, τη θήκη για τα γυαλιά, το πορτατίφ για να διαβάζετε, το ξυπνητήρι, είτε ακόμα και το κουτάκι με τα χάπια.

#10. Στερεώστε ελαφριά ράφια στον τοίχο. Σε πολλά σημεία μέσα στο σπίτι ή στη δουλειά σας, τοποθετήστε τα ράφια, αρκεί να μην έχουν πολύ βάρος πάνω τους.

Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας μπορείτε να ανακαλύψετε πάμπολλες άλλες χρήσεις του βέλκρο. Κυκλοφορεί σε κορδέλες, με μεγάλη ποικιλία στο πλάτος τους, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες σε ο,τιδήποτε θέλετε να το εφαρμόσετε.

Σε εμάς θα βρείτε υψηλής ποιότητας βέλκρο εισαγωγής σε τιμή χονδρικής!

26 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο