Το πρώτο σου κασκόλ

Το πρώτο σου κασκόλ

Αυτό είναι το πρώτο μου κασκόλ. Ναι, είναι λίγο κάπως, αλλά το αγαπώ πολύ, παρόλο που δεν το έχω φορέσει ούτε μια φορά. Κάθε φορά που το κοιτάω αναρωτιέμαι τι ακριβώς σκεφτόμουν όταν διάλεξα αυτό το μαλλί και επίσης για ποιό λόγο το έκανα τόσο φαρδύ. Εάν ξεκινάς κι εσύ το πλέξιμο και ανυπομονείς να φτιάξεις το πρώτο σου κασκόλ, μπορείς να διαβάσεις αυτό το άρθρο με τις οδηγίες και τις συμβουλές μας.


Το αποφάσισες. Θέλεις να ξεκινήσεις να πλέκεις και είσαι έτοιμος/η να πιάσεις τις βελόνες σου. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα να φτιάξεις το πρώτο σου κασκόλ και να βάλεις και σε εφαρμογή όλα αυτά που έχεις δει σε video μέχρι τώρα. Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στο ξεκίνημά σου, ώστε να αποφύγεις όσα περισσότερα λαθάκια και γκάφες γίνεται που εμείς δεν καταφέραμε να αποφύγουμε. Έχε στο μυαλό σου οτι το πρώτο σου δημιούργημα με βελόνες και μαλλί δεν θα είναι τέλειο… ίσως να καταλήξει και σε κάποια σκοτεινή γωνιά της ντουλάπας σου. Όμως θα είναι για πάντα το πρώτο σου… και πίστεψέ μας τα επόμενα θα είναι πολύ πολύ καλύτερα.

Για να ξεκινήσεις θα χρειαστείς:
– Ένα ζευγάρι βελόνες νούμερο 7mm ή 7,5mm (ιδανικό μέγεθος να ξεκινήσεις, αρκετά χοντρές για να βλέπεις καθαρά τι κάνεις)
– 4 κούκλες (κουβάρια) νήμα ακρυλικό με μαλλί μαζί σε αναλογία περίπου 70/30 (το μαλλί αυτό θα είναι οικονομικό και εύκολο να το χειριστείς για αρχή)

Διάλεξε ένα χρώμα που σου αρέσει και φρόντισε το μαλλί αυτό που θα πάρεις να είναι “καθαρό” δηλ. να μην έχει τριχίτσες ή πούλιες για να βλέπεις τι κάνεις και να μην μπλέξεις με περισσότερους κόμπους από όσους χρειάζεσαι. Επίσης, καλό είναι το νήμα αυτό να είναι και αρκετά χοντρό, ώστε να είναι οι θηλιές σου μεγάλες και να είναι γρήγορο στο πλέξιμο.
Επίσης θα χρειαστείς και ένα ψαλιδάκι κοντά σου, μια σακοράφα για το τέλος και καλό είναι να έχεις και μια μεζούρα ή χάρακα δίπλα σου.
Η πλέξη που θα χρησιμοποιήσεις για όλο το πλεκτό είναι η μους ή garter στα αγγλικά.

Πάντα ξεκινάς να πλέκεις κάνοντας ένα δείγμα. Το δείγμα ή swatch στα αγγλικά είναι ένα κομμάτι πλεκτό από τις βελόνες και το νήμα που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις που σε βοηθά να καταλάβεις πόσο μεγάλο θα βγει το πλεκτό σου σε αναλογία πόντων και εκατοστών. Περισσότερα για τα δείγματα θα γράψουμε σε ξεχωριστό άρθρο. Εσύ σε αυτή τη φάση καλό είναι να πλέξεις πρώτα το δείγμα σου για να εξασκηθείς και να μην ξηλώνεις μπρος πίσω. Το δείγμα σου θα αποτελείται από 20 πόντους και 30 σειρές.
Ξεκινάς ρίχνοντας με όποιον τρόπο σε βολεύει 20 πόντους στη βελόνα σου. Παίρνεις μια βαθιά ανάσα και αρχίζεις να πλέκεις όλο καλούς πόντους. Καλό είναι στην αρχή να είσαι όσο το δυνατόν συγκεντρωμένος/η και να μετράς πόσους πόντους έχεις κάθε φορά στη βελόνα σου, ώστε να μην καταλήξεις με 50 από 20 που άρχισες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο βρεθείς με περισσότερους ή λιγότερους πόντους κάτι έχει πάει στραβά και θα πρέπει να ξαναξεκινήσεις. Ξηλώνεις και ξαναξεκινάς. Το ξέρω οτι είναι μαρτύριο αυτό, αλλά πριν καταφέρεις να διορθώσεις τα λάθη σου θα πρέπει να έχεις μάθει να το κάνεις σωστά. Όταν το δείγμα σου (σε μεγάλο βαθμό) είναι χωρίς τρύπες και μοιάζει με παραλληλόγραμμο είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το κασκόλ σου.
Ρίχνεις στη βελόνα σου 20 πόντους και ξεκινάς να πλέκεις όλο καλούς πόντους όλες τις σειρές. Πλέκεις τόσες σειρές μέχρι το κασκόλ σου να είναι στο επιθυμητό μήκος. Μπορείς να το τυλίξεις γύρω από το λαιμό σου και να δεις όσο το έχεις ακόμη επάνω στις βελόνες. Όταν το κουβάρι σου πλησιάζει στο τέλος του μπορείς να ενώσεις το επόμενο με έναν κόμπο και να συνεχίσεις. Εάν δεις οτι τελειώνει το μαλλί σου (τελείως, δηλ. δεν έχεις άλλη κούκλα) πρόσεχε να μην ξεκινήσεις καινούργια σειρά και μείνεις στη μέση… Επίσης, καλό είναι να υπολογίσεις οτι χρειάζεσαι αρκετό νήμα και για να το κλείσεις το πλεκτό σου, δηλ. να το βγάλεις από τις βελόνες. Στο τέλος θα χρειαστείς την σακοράφα για να κρύψεις τα κομμάτια νήμα που θα περισσεύουν από το πλεκτό σου στην αρχή και στο τέλος, αλλά και στις ενώσεις με νέο κουβάρι. Εάν θέλεις στο τέλος μπορείς να προσθέσεις και κρόσσια.

Για να φτιάξεις το κασκόλ σου θα σε βοηθήσουν:
– Ξεκίνημα με τον αντίχειρα ή
– Ξεκίνημα με τον αντίχειρα και τον δείχτη
– Καλός πόντος/ Πλέξη μους
– ‘Ενωση καινούργιου κουβαριού με κόμπο ή χωρίς κόμπο
– Τελείωμα/ κλείσιμο ή
– Τελείωμα/ κλείσιμο με πόντους που ελαττώνονται σταδιακά
– Κρύψιμο νήματος που περισσεύει μέσα στο πλεκτό
Συγχαρητήρια! Το πρώτο σου κασκόλ (χαλάκι) είναι έτοιμο!!!

14 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο