Το πλέξιμο με βελόνες – Οδηγός με τις βασικές τεχνικές

Το πλέξιμο με βελόνες – Οδηγός με τις βασικές τεχνικές

Το πλέξιμο με βελόνες – Οδηγός με τις βασικές τεχνικές

1. Εισαγωγή
Το πλέξιμο είναι μια τέχνη με ιστορία αιώνων! Βέβαια στο μακρινό παρελθόν ήταν μια πρακτική ανάγκης,μετά μετατράπηκε σε χόμπυ. Και αφού πέρασε μερικές δεκαετίες στην παρακμή,επέστρεψε τα τελευταία χρόνια δυναμικά φτάνοντας στα όρια της τάσης παγκοσμίως! Για σας που δεν γνωρίζετε τίποτα για την τέχνη αυτή, ίσως να φαίνεται τρομερά δύσκολο και πολύπλοκο, κοιτάζοντας όλα αυτά τα πανέμορφα έργα και σχέδια. Δεν είναι όμως,είναι εύκολο!

Στην ουσία, αν μάθετε τις δυο βασικές και ουσιώδεις πλέξεις, και κάποιες βασικές τεχνικές, και ακολουθήσετε τους παρακάτω βασικούς κανόνες, θα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πλεκτό. Και μην ξεχνάτε, ότι όλες οι έμπειρες και ταλαντούχες πλέκτριες ξεκίνησαν κι αυτές κάποτε σαν αρχάριες. Με αρκετή όρεξη λοιπόν και εξάσκηση, θα μπορέσετε και σεις να φτιάξετε αριστουργήματα και να έχετε και την ικανοποίηση της δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων!

Η «καλή» πλέξη (στα αγγλικά “knit stitch”) είναι μια κάθετη θηλιά σε σχήμα “V” και είναι ένα θεμέλιο συστατικό του χτισίματος ενός πλεκτού. Όταν πλέκετε καλή όλες τις σειρές, στην πραγματικότητα πλέκετε μια πλέξη που λέγεται «μους» (αγγλικά garter stitch), και έχει μια όψη από κυματιστές οριζόντιες σειρές με αρκετή ελαστικότητα στο μήκος.

Όταν προσθέσετε και την «ανάποδη» πλέξη, οι δυνατότητες πλεξίματος σας διευρύνονται ακόμη περισσότερο!

Πλέκοντας μια σειρά καλή και μια ανάποδη, δημιουργείτε την πλέξη «κάλτσα» ή “ζέρσεϊ καλή” (στα αγγλικά “stockinette stitch”), που χρησιμοποιείται στα περισσότερα σχέδια.

Όταν πλέκετε ανάποδη όλες τις σειρές, πάλι πλέκετε την πλέξη που λέγεται «μους» (αγγλικά garter stitch), και έχει μια όψη από κυματιστές οριζόντιες σειρές με αρκετή ελαστικότητα στο μήκος.

1.1. Οι βελόνες.
Το σωστό μέγεθος στις βελόνες είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μεγέθη σε βελόνες, που ξεκινά από το 1 ½ και φτάνει μέχρι το 20 (αντιστοιχεί κάθε νούμερο στα χιλιοστά πάχους της βελόνας), για να διαλέξετε, ανάλογα με το πάχος του νήματος που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης δεν πλέκουμε όλοι το ίδιο! Άλλη πλέκει σφικτά, άλλη χαλαρά, γι’αυτό πρέπει να προσαρμόσετε το μέγεθος από τις βελόνες σας ανάλογα.

 

15 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο