Οι ωφέλειες του πλεξίματος

Οι ωφέλειες του πλεξίματος

Εσείς πλέκετε;

Σήμερα θα μάθετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε γι’αυτό το παραδοσιακό χόμπι, που είναι ταυτόχρονα κάτι μαγικό και πρωτότυπο. Είστε έτοιμοι να πιάσετε τις βελόνες;

Οι ωφέλειες του πλεξίματος. Όταν ακούτε αυτή τη λέξη, πιθανώς σας έρχεται στο νου η εικόνα μιας μικροκαμωμένης ηλικιωμένης κυρίας που κάθεται και πλέκει ένα πουλόβερ για κάποιο μέλος της οικογένειάς της… Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Σήμερα το πλέξιμο έχει γίνει ένα κοινωνικό φαινόμενο, αφού εξασφαλίζει πολλές ωφέλειες στη σωματική και στην ψυχική υγεία. Ενδιαφέρεστε να μάθετε για τις ωφέλειες του πλεξίματος;
Σήμερα στο ιστολόγιό μας θα μάθετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε γι’αυτό το παραδοσιακό χόμπι, που είναι ταυτόχρονα κάτι μαγικό και πρωτότυπο. Είστε έτοιμοι να πιάσετε τις βελόνες;

Οι ωφέλειες του πλεξίματος για τον εγκέφαλό σας

Μια βελονιά στα αριστερά, μια στα δεξιά, πιάστε λίγο μαλλί αυτού του χρώματος, περάστε το από πάνω… Το πλέξιμο δεν είναι τόσο απλό ή κάτι που μαθαίνεται μέσα σε ένα λεπτό. Απαιτεί ρυθμό, διανοητική ευελιξία και χέρια που είναι συνεχώς δραστήρια. Θα αισθανθείτε τεράστια ικανοποίηση όταν ολοκληρώσετε το εντελώς δικό σας πολύχρωμο κασκόλ, την πλεκτή μπλούζα που φτιάξατε για το/τη σύντροφό σας ή μια πρωτότυπη τσάντα που δεν έχει κανένας άλλος.

Το πλέξιμο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που πολλοί ονομάζουν “θεραπεία του μαλλιού”, αφού πρόκειται για μια άσκηση με αμέτρητες ωφέλειες για την υγεία και συνιστάται ιδιαιτέρως σε όλους. Μεγάλοι, μικροί, νέοι, ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος…

Σας προσκαλούμε να μάθετε τα πάντα για τις ωφέλειες του πλεξίματος παρακάτω.

1. Το πλέξιμο ασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου
Η απλή πράξη του περάσματος ενός νήματος μαλλιού από τη μια βελόνα στην άλλη βελτιώνει σε τεράστιο βαθμό τον εγκεφαλικό συντονισμό σας. Κάνοντας πιο πολύπλοκο το ρούχο που δημιουργείτε, η διανοητική σας επιδεξιότητα θα προάγει περαιτέρω το ρυθμό και το συντονισμό σας.

Μπορεί να σας προκαλεί έκπληξη αλλά το πλέξιμο είναι πραγματικά θεραπευτικό για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επίσης έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την προσοχή και την εστίαση σε δραστηριότητες σε παιδιά με διανοητικά προβλήματα. Μην περιμένετε! Μάθετε στα μικρά παιδιά στο σπίτι σας να πλέκουν. Δεν είναι πλέον κάτι που κάνουν μόνο οι ηλικιωμένες κυρίες!

2. Το πλέξιμο μειώνει το άγχος                                                                                            Πολλοί άνθρωποι συχνά μαζεύονται σε πάρκα για να πλέξουν. Κάθονται σε ένα παγκάκι, βγάζουν τα νήματα και τις βελόνες τους και πιάνουν δουλειά ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνουν και κουβεντιάζουν ή απλώς εστιάζουν στη δραστηριότητά τους καθώς τα προβλήματα και οι έγνοιές τους σβήνουν.
Το πλέξιμο είναι χαλαρωτικό. Η χειροτεχνική δραστηριότητα και η εστίαση της προσοχής σας στη συγκεκριμένη εργασία ανοίγει τις πόρτες προς μια ήρεμη ψυχική κατάσταση, που εξασφαλίζει πολλές ωφέλειες σε όσους βιώνουν άγχος ή ανησυχία.

3. Το πλέξιμο βελτιώνει τη διάθεση                                                                                          Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλοί άνθρωποι συχνά μαζεύονται για να πλέξουν και να κουβεντιάσουν ενώ επιδίδονται σε αυτή την ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Το πλέξιμο προάγει την κοινωνικότητα, ενθαρρύνει τις νέες φιλίες και φέρνει τους ανθρώπους κοντά… Ωστόσο δεν χρειάζεται να βγείτε από το σπίτι σας για να πλέξετε. Το να μείνετε μόνοι επίσης θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη σιωπή και τις σκέψεις σας, ενώ τα επίπεδα των ενδορφινών σας θα ανέβουν για να σας χαλαρώσουν και να σας χαρίσουν μια ευχάριστη αίσθηση ευημερίας.

4. Το πλέξιμο βελτιώνει τις κινητικές σας δεξιότητες                                                                  Σίγουρα κάποια στιγμή προσέξατε πόσο ευκίνητα είναι τα χέρια της γιαγιάς σας όταν πλέκει καθώς δημιουργούν ένα πολύτιμο εργόχειρο από το νήμα. Μπορεί να έχει υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα ή από οδυνηρό σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, όμως τα δάχτυλα και τα χέρια της κινούνται με φυσικότητα.
Το πλέξιμο είναι μια άσκηση που διατηρεί τα χέρια σε κίνηση και δεν τους επιτρέπει να γίνουν δυσκίνητα και άκαμπτα. Η κίνησή τους τα ζεσταίνει και ο πόνος γίνεται ελαφρύτερος και λιγότερο αισθητός. Αξίζει να επιδίδεστε σε αυτή την υγιεινή άσκηση για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδα μπορούν να αφιερώνουν λιγότερη ώρα.
Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι το πλέξιμο βελτιώνει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες των παιδιών. Τα βοηθάει επίσης να γράφουν καλύτερα και τα κάνει περισσότερο επιδέξια.

5. Το πλέξιμο ανεβάζει την αυτοεκτίμηση, από τις ωφέλειες του πλεξίματος                                Σας εκπλήσσει αυτό; Πώς μπορεί κάτι τόσο απλό όσο το πλέξιμο να βελτιώσει την ευημερία σας; Το πλέξιμο δεν είναι απλώς ένα χόμπι, το πλέξιμο περιλαμβάνει ένα στόχο: ένα ζευγάρι γάντια, μια πλεκτή μπλούζα, ένα φθινοπωρινό πουλόβερ. Η ολοκλήρωση ενός ρούχου μπορεί να είναι πραγματικά ικανοποιητική, αφού περιλαμβάνει την επίτευξη ενός στόχου.
Υπάρχει κάτι ικανοποιητικό στο να χαρίσετε σε κάποιο πρόσωπο που νοιάζεστε ένα ρούχο για τη δημιουργία του οποίου αφιερώσατε πολλές ώρες. Είναι κάτι παραπάνω από ένα δώρο: σε κάθε βελονιά βάζετε το χρόνο σας, τη φαντασία σας, την τέχνη και τα συναισθήματά σας.
Το πλέξιμο δεν είναι μια αρχαία τέχνη για ηλικιωμένες κυρίες. Το πλέξιμο φέρνει κοντά τις γενιές και συνδέεται με πολλές μεγάλες θεραπευτικές ωφέλειες. Συχνά μιλάμε για μισή ώρα περπάτημα την ημέρα ή για την κατανάλωση ενός ποτηριού ζεστό νερό με λεμόνι. Σήμερα λοιπόν σας προσκαλούμε να ξεκινήσετε μια καινούργια υγιεινή συνήθεια: σήμερα αρχίστε να πλέκετε!

20 Σχόλια

Αφήστε μας ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο